(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ушбу мақолада Қашқадарё воҳаси шароитида доривор ўсимликлардан бири бўлган Aerva lanata L. (тукли эрва) ўсимлигининг морфобиологик кўрсаткичлари ва маҳсулдорлигига экиш схемаларининг таъсири ўрганилди. Таҷриба жараёнида турли хил экиш схемалари қўлланилиб, ўсимликнинг ўсиш динамикаси, биомасса ҳосилдорлиги, гуллаш даври ва фитомассанинг таркибий қисмидаги фарқлар таҳлил қилинди. Олинган натижалар асосида Қашқадарё шароитида Aerva lanata ўстиришда энг самарали экиш схемаси аниқланди ва тавсия этилди. Мазкур тадқиқот натижалари ушбу ўсимликни агротехник жиҳатдан самарали етиштириш ва хом ашё ҳосилдорлигини оширишга хизмат қилади.