(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ўткир миеломонобласт лейкозлар замонавий гематологияда юқори ўлим кўрсаткичлари ва оғир клиник кечиши билан тавсифланадиган долзарб касалликлардан бири ҳисобланади. Ушбу касалликни даволашда асосий кимёпрепарат сифатида цитарабин (Cytarabine, Ara-C) кенг қўлланилади ва у терапевтик самарадорлиги билан аҳамиятга эга. Бироқ цитарабин қўлланилиши фонида суяк илигининг босилиши, тромбоцитопения ҳамда коагуляцион гемостаз тизимидаги бузилишлар тез-тез кузатилади. Коагуляцион гемостаз ўзгаришлари қон кетиш, тромботик ҳолатлар ва диссеминирланган томир ичи ивиши (DIC-синдром) каби ҳаёт учун хавфли асоратлар ривожланишига олиб келиши мумкин.