(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Delta-agent (HDV) bilan kechuvchi surunkali virusli gepatit B jigar kasalliklarining eng og‘ir shakllaridan biri hisoblanadi va yuqori darajada faolligi, tez rivojlanadigan asoratlari bilan tavsiflanadi. Ushbu kasallik faqat gepatit B virusi mavjud bo‘lgan shaxslarda uchrab, jigar to‘qimasida yallig‘lanish jarayonini kuchaytiradi hamda fibroz va sirroz rivojlanish xavfini oshiradi. Delta-agent bilan qo‘shma infeksiya yoki superinfeksiya holatlarida kasallikning klinik kechishi og‘irlashib, laborator va immunologik ko‘rsatkichlarda sezilarli o‘zgarishlar kuzatiladi. Mazkur annotatsiyada delta-agent bilan kechuvchi surunkali virusli gepatit B bilan kasallanish holatlarining epidemiologik, klinik va diagnostik jihatlari yoritiladi. Olingan ma’lumotlar kasallikni erta aniqlash, asoratlarning oldini olish va samarali davolash strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.