(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur tadqiqot giperandrogenizm bilan og‘rigan ayollarda homiladorlik davrining klinik va bioximik xususiyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqot davomida giperandrogenizm va anamnezida reproduktiv yo‘qotishlar mavjud bo‘lgan ayollar hamda sog‘lom nazorat guruhi ishtirokchilarining klinik, ginekologik, ultratovush va laborator-endokrin ko‘rsatkichlari kompleks tahlil qilindi. Olingan natijalar giperandrogenizm fonida hayz sikli va ovulyator funksiyaning buzilishi, giperandrogenizmning klinik belgilari, metabolik va endokrin disbalans holatlarining ko‘proq uchrashini ko‘rsatdi. Ushbu o‘zgarishlar ayollarning reproduktiv salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatib, homiladorlikning asoratli kechish xavfini oshiradi. Tadqiqot natijalari giperandrogenizm bilan og‘rigan ayollarda homiladorlikni rejalashtirish va olib borishda erta diagnostika, individual yondashuv hamda kompleks davolash choralarini qo‘llash muhimligini asoslaydi.