(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu ilmiy ishda lavlagi (Beta vulgaris) xomashyosidan olinadigan tabiiy pigment — betaninni ajratib olishning zamonaviy, ekologik xavfsiz va samarali usullari o‘rganildi. Tadqiqotda an’anaviy ekstraksiya usullari bilan bir qatorda ultratovushli, mikroto‘lqinli va superkritik suyuqlik asosidagi texnologiyalar tahlil qilindi. Shuningdek, biotexnologik yondashuvlar orqali pigment sintezini boshqarish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Olingan natijalar innovatsion usullar yuqori sof pigment olishda va ekologik xavfsizlikni ta’minlashda muhim ekanligini ko‘rsatadi.