(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi Pirimqul Qodirov ijodida tarixiy shaxslar obrazining badiiy talqini chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Asosan yozuvchining “Yulduzli tunlar”, “Avlodlar dovoni” kabi romanlari misolida Zahiriddin Muhammad Bobur, Humoyun singari tarixiy shaxslarning badiiy obraz sifatida yaratilish xususiyatlari o‘rganiladi. Tadqiqot davomida yozuvchining tarixiy manbalarga tayangan holda obraz yaratish, ularning ichki psixologik dunyosini ochib berish, tarixiy haqiqat va badiiy to‘qimani uyg‘unlashtirishdagi mahorati aniqlanadi. Shuningdek, tarixiy shaxslar obrazining milliy ong, tarixiy xotira va ma’naviy tarbiya jarayonidagi ahamiyati yoritiladi.