(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Xalq og’zaki ijodi - millatning ma’naviy biografiyasi, uning asriy qadriyatlari, dunyoqarashi va axloqiy mezonlarini o’zida jamlagan beqiyos xazinadir. Folklor namunalarida, ayniqsa, xalq qo’shiqlarida insoniy munosabatlarning eng nozik jihatlari badiiy talqin qilinadi. O’zbek folklor poetikasida markaziy o’rinni egallovchi “sharaf-nomus” hamda “mehr muhabbat” konseptlari shunchaki hissiyotlar emas, balki millatning yashash falsafasini belgilovchi tayanch ustunlardir. Ushbu maqolada ushbu ikki tushunchaning xalq qo’shiqlari va folklor asarlaridagi badiiy ifodasi, ularning o’zaro bog’liqligi hamda ramziy ma’nolari tahlil qilinadi.