(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqola inshootlar zaminidagi gruntlarning yuk ko’tara olish qobiliyatini chuqur tahlil qiladi. Zaminning yuk ko’tara olish qobiliyati har qanday qurilish loyihasining asosi bo’lib, poydevorning barqarorligi va xavfsizligini ta’minlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Maqolada gruntlarning fizik-mexanik xususiyatlari, jumladan, grunt turi, namlik miqdori, zichligi va yuklanish sharoitlari bu qobiliyatga qanday ta’sir ko’rsatishi atroflicha ko’rib chiqiladi. Shuningdek, Terzaghi, Meyerhof va Vesic nazariyalarini o’z ichiga olgan yakuniy yuk ko’tara olish qobiliyatini hisoblash uchun nazariy asoslar va analitik modellar muhokama qilinadi. Eksperimental usullar, jumladan, joyida o’tkaziladigan standart penetratsiya testi (SPT), konus penetratsiya testi (CPT) va laboratoriya sinovlari ham ko’rib chiqiladi.