(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqolada Abu Zayd ad-Dabbusiyning yashagan davri va uning ilmiy shakllanishiga ta’sir ko‘rsatgan Movarounnahr ilmiy muhitining xususiyatlari tahlil qilinadi. X–XI asrlarda Markaziy Osiyoda ilm fan taraqqiyoti, xususan Buxoro, Samarqand va Nasaf shaharlarining ilmiy markaz sifatidagi o‘rni yoritiladi. Dabbusiyning hanafiy mazhabi doirasida usul al-fiqh fanining rivojiga qo‘shgan hissasi, uning metodologik yondashuvlari, dalillarni tahlil qilish, qiyos va istihson kabi usullarga bergan ilmiy asoslari keng ochib berilgan. Shuningdek, uning “Ta’sis an-nazar” va “Taqvim al-adilla” asarlarining nazariy ahamiyati hamda fiqhiy tafakkurni tizimlashtirishdagi roli yoritiladi. Tadqiqot natijasida Dabbusiy ilmiy merosining hanafiy fiqhining shakllanishi va zamonaviy islom huquqshunosligidagi ahamiyati asoslab beriladi.