(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu dessimaratatsiya tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) sohasida morfoanalizatorlar tomonidan yordamchi soʻzlarni qayta ishlashning nazariy asoslarini oʻrganadi. Agglyutinativ tillar, xususan oʻzbek tili kontekstida, yordamchi soʻzlarning grammatik va semantik ahamiyati, ularni aniq ajratish va tahlil qilishning murakkabliklari koʻrib chiqiladi. Ishda yordamchi soʻzlarni samarali qayta ishlash uchun yangi nazariy model taklif etiladi, bu model leksik-semantik maʼlumotlar, kontekstual qoidalar va morfologik xususiyatlarni birlashtiradi. Taklif etilgan modelning NLP ilovalari, jumladan mashina tarjimasi, matn generatsiyasi va axborot qidirish uchun ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot morfoanalizatorlarning aniqligini oshirish va til modellarining samaradorligini yaxshilashga qaratilgan.