(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada Italiya va O zbekiston maqol-matallarining lingvokulturologik xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida o rganiladi. Tadqiqot Lingvokulturologiya hamda Paremiologiya yo nalishlari doirasida olib borilib, maqollar milliy mentalitetni ifodalovchi muhim til birliklari sifatida talqin etiladi. Ishda ijtimoiy qadriyatlar, axloqiy me yorlar va asosiy konseptlar oila, mehnat, vaqt, hurmat va erkinlik kabi tushunchalar italyan va o zbek maqollari misolida semantik va pragmatik jihatdan tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko rsatadiki, o zbek maqollarida jamoaviylik, an anaviylik va ijtimoiy tartib ustuvor bo lsa, italyan maqollarida individualizm, pragmatiklik va estetik-emotsional yondashuv kuchliroq namoyon bo ladi. Tadqiqotda Semantika va Pragmatika metodlari asosida maqollarning ichki tuzilishi va kommunikativ funksiyasi yoritilgan. Mazkur ish til va madaniyat o rtasidagi uzviy bog liqlikni ochib berish bilan birga, madaniyatlararo kommunikatsiya va tarjima nazariyasi uchun muhim ilmiy asos yaratadi.