(untitled) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu tezis Abdulla Qahhor nasrida ijtimoiy muammolarni badiiy idrok etish hamda “sifat” kategoriyasining ifoda usullarini lingvopoetik va uslubiy yondashuv asosida tahlil qiladi. Tadqiqotda yozuvchining hikoya va qissalarida jamiyat, maishiy turmush, ma’naviy axloqiy me’yorlar, muloqot madaniyati singari qatlamlar qanday til birliklari orqali badiiylashishi yoritiladi. Metodologiya sifatida kontekstual tahlil, semantik-stilistik sharh, personaj nutqi va muallif pozitsiyasi nisbatini ajratish qo‘llanadi. Ilmiy yangilik Qahhor matnlarida sifat ma’nosining faqat grammatik shakl emas, balki baholovchi pragmatika, kinoya va subyektiv modal munosabat orqali ijtimoiy tanqid mexanizmini harakatga keltiruvchi badiiy vosita ekanini izohlash bilan belgilanadi.