ODONTOGEN INFEKSIYALARNING TARQALISHI, ETIOPATOGENEZI VA ASORATLARINING KLINIK-DIAGNOSTIK TAHLILI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu keng qamrovli ilmiy maqolada stomatologiya va yuz-jag‘ jarrohligining eng dolzarb va hayot uchun xavfli muammolaridan biri — odontogen infeksiyalarning tarqalish qonuniyatlari, ularning murakkab etiopatogenezi hamda kelib chiqadigan og‘ir asoratlari (flegmona, absess, osteomielit, mediastinit va sepsis) chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi karies va uning asoratlari bo‘lgan surunkali tish o‘choqlarining aholi o‘rtasida keng tarqalganligi (80-90% gacha) hamda mikrob florasining antibakterial preparatlarga nisbatan polirezistentligi ortib borayotganligi bilan asoslanadi. Tadqiqot davomida O‘zbekiston ixtisoslashtirilgan tibbiyot markazlarida davolangan 250 nafar bemorning klinik ma’lumotlari,