YOZMA TARJIMA MAHORATINI OSHIRISH JARAYONIDATALABALAR DUCH KELADIGAN ASOSIY QIYINCHILIKLAR (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada oliyta'lim muassasalarida yozma tarjima mahoratini oshirish jarayonida talabalarduch keladigan asosiy qiyinchiliklar har tomonlama tahlil qilinadi. Yozmatarjimaning murakkab intellektual faoliyat sifatidagi o'rni yoritilib, uningnafaqat lingvistik bilim, balki madaniy va kognitiv kompetensiyalarni ham talabqilishi asoslab beriladi. Tadqiqotda talabalar tomonidan yo'l qo'yiladigan kengtarqalgan xatolar, jumladan, lug'aviy yetishmovchilik, kontekstual ma'noninoto'g'ri talqin qilish, grammatik nomuvofiqliklar hamda so'zma-so'z tarjimagamoyillik kabi muammolar ko'rib chiqiladi. Shuningdek, madaniy realiyalar vapragmatik ma'nolarni yetarli darajada anglamaslik tarjima sifatiga salbiyta'sir ko'rsatishi ta'kidlanadi. Maqolada yozma tarjima jarayonining kognitivjihatlari va tarjima strategiyalaridan samarali foydalanish masalalariga hamalohida e'tibor qaratiladi. Xulosa qismida esa tarjima ta'liminitakomillashtirish bo'yicha amaliy tavsiyalar berilib, malakali va raqobatbardoshtarjimonlarni tayyorlashda matn tahlili, madaniyatlararo kompetensiya vamustaqil fikrlash ko'nikmalarining ahamiyati asoslab beriladi.