QISHLOQ XOʻJALIGIGA MOʻLJALLANGAN YERLARNI BOSHQA YER TOIFALARIGA OʻTKAZISHDA NOBUDGARCHILIKLARI OʻRNINI QOPLASH MEHANIZIMINI YARATISH VA ULARDAN SAMARALI FOYDALANISHNI TASHKIL ETISH (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Maqolada qishloq xoʻjaligiga moʻljallangan yerlarni boshqa yer toifalariga oʻtkazishda (yer konversiyasida) yuzaga keladigan nobudgarchiliklarni qoplash mexanizmlarini takomillashtirish masalalari koʻrib chiqiladi. Yer resurslaridan barqaror foydalanish, qishloq xoʻjaligi ishlab chiqarishini himoya qilish hamda ekologik muvozanatni saqlash nuqtai nazaridan kompensatsiya tizimining ahamiyati asoslab beriladi. Shuningdek, O‘zbekiston sharoitida samarali kompensatsiya mexanizmini yaratish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.