OILA VA JAMIYAT: O‘ZARO TA’SIRLAR, OILA PSIXOLOGIYASI VA SOTSIOLOGIYASI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada oila va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro ta’sir mexanizmlari psixologik hamda sotsiologik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Oila jamiyatning birlamchi ijtimoiy instituti sifatida shaxsning ijtimoiylashuvi, qadriyatlar tizimining shakllanishi, ijtimoiy rollarning egallanishi va fuqarolik pozitsiyasining rivojlanishida muhim o‘rin tutadi. Tadqiqotda oila psixologiyasi va sotsiologiyasining nazariy asoslari, zamonaviy transformatsiya jarayonlari, urbanizatsiya va raqamli muhitning oilaviy munosabatlarga ta’siri ochib berilgan. Ilmiy-pedagogik adabiyotlar tahlili, qiyosiy metod, tizimli yondashuv hamda empirik kuzatish natijalariga asoslanib, oila–jamiyat tizimining integrativ modeli ishlab chiqilgan.