DRAMATURGIYADA DIALOG VA MONOLOGNING BADIIY FUNKSIYASI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada dramaturgiyada dialog va monologning badiiy funksiyalari ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Unda dramatik asarlarda dialogning syujet rivojidagi o‘rni, qahramonlar o‘rtasidagi ziddiyat va munosabatlarni ochib berishdagi ahamiyati yoritiladi. Shuningdek, monologning qahramon ichki dunyosini, ruhiy kechinmalarini va muallif g‘oyasini ifodalashdagi o‘rni tadqiq etiladi. Dialog va monologning o‘zaro bog‘liqligi, ularning dramaturgik kompozitsiyadagi vazifalari hamda badiiyestetik xususiyatlari misollar asosida asoslab beriladi. Tadqiqot natijasida dramatik matnda nutq shakllarining o‘ziga xos funksional yuklamasi ochib beriladi.