ANGLIYA HARBIY FLOTI VA ATLANTIKA SAVDO YO‘LLARI XAVFSIZLIGI (1759 YIL LAGOS VA KIBERON DENGIZ JANGLARI MISOLIDA) (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada XVIII asr o‘rtalaridagi harbiy va siyosiy qarama-qarshiliklar fonida Angliya harbiy flotining roli tahlil qilinadi. Tadqiqot yetti yillik urush doirasida olib borilib, asosiy e‘tibor Atlantika savdo yo‘llari ustidan nazorat uchun kurashga qaratiladi. Maqolada 1759 yilda bo‘lib o‘tgan Lagos va Kiberon ko‘rfazi janglari Angliya harbiy flotining hal qiluvchi g‘alabalari sifatida ko‘rib chiqilib, ular Britaniyaning dengiz ustunligini ta‘minlagan burilish nuqtasi sifatida baholanadi. Shuningdek, ushbu g‘alabalarning natijasida harbiy flotning Fransiyaning dengizdagi imkoniyatlarini cheklab, Atlantika savdo yo‘llari xavfsizligiga va iqtisodiy rivojlanishiga ko‘rsatgan ta‘siri ochib beriladi.