INNOVATSION FAOLIYAT SAMARADORLIGINI OSHIRISHDA AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TEXNOLOGIYALAR (AKT) INQILOBINING ROLI. (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqola innovatsion faoliyatni boshqarish (ITM) kontekstida axborot-kommunikatsiya texnologiyalari inqilobi(AKT) ning strategik o‘rni va ularning samaradorlikka ta’sirini kompleks tahlil qilishga qaratilgan. Maqolada AKTning innovatsion siklning tashkiliy, jarayonli va mahsulot bosqichlarida tezlashtiruvchi omil sifatidagi mexanizmlari nazariy jihatdan asoslanadi. Tadqiqotda raqamli transformatsiya vositalari, xususan, Bulutli hisoblash (Cloud Computing), Katta ma’lumotlar tahlili (Big Data Analytics) va Sun’iy intellekt (SI) ning innovatsion ekotizimlarni shakllantirish va raqobat ustunligini ta’minlashdagi funksional imkoniyatlari batafsil yoritilgan. Xulosa qilib aytganda, AKTni dinamik qobiliyatlar (Dynamic Capabilities) nazariyasi asosida integratsiyalash tashkilotlarga nafaqat mavjud samaradorlikni oshirish, balki yangi bozorlar yaratish imkonini beradi.