MASHINA O‘RGANISH USULLARI ORQALI TA’LIMDA AVTOMATIK BAHO BERISH TIZIMLARI ISHLAB CHIQISH (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
So‘nggi yillarda ta’lim jarayonlarini yanada samarali tashkil etish, o‘quvchilar bilimini adolatli va aniq baholashga bo‘lgan ehtiyoj kuchaymoqda. Zamonaviy texnologiyalar, xususan, sun’iy intellekt va mashina o‘rganish usullarining rivojlanishi natijasida ta’lim sohasida avtomatlashtirilgan baholash tizimlarini ishlab chiqish va amaliyotga tadbiq etish yo‘llari paydo bo‘ldi. Bu tizimlar orqali nafaqat o‘quvchilar bilim darajasi obyektiv va tez baholanadi, balki o‘quv jarayoni bo‘yicha chuqur tahliliy natijalar ham olinadi. Ushbu maqolada mashina o‘rganish usullari orqali ta’limda avtomatik baholash tizimlarini ishlab chiqish masalalari, ularning asosiy konsepsiyalari, joriy etish bosqichlari va zamonaviy yechimlari batafsil yoritiladi.