IQTISODIY TERMINLARNING O‘ZBEK TILIGA MOSLASHUVI VA GRAMMATIK INTEGRATSIYASI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqolada iqtisodiy terminlarning o‘zbek tiliga moslashuvi jarayoni va ularning grammatik integratsiyasi batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqotda xalqaro iqtisodiy atamalarning o‘zbek tiliga kirib kelish yo‘llari, ularning fonetik, morfologik va sintaktik jihatdan moslashish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, iqtisodiy terminlarning til tizimiga singib borish jarayoni va ularning nutqda qo‘llanish xususiyatlari yoritiladi. Maqolada bank, moliya, investitsiya va raqamli iqtisodiyot sohalariga oid terminlar misolida grammatik integratsiya jarayoni tahlil qilinadi. O‘zlashma iqtisodiy atamalarning o‘zbek tili grammatik qoidalariga moslashishi, ularning ot, sifat va birikma shakllarida ishlatilishi hamda gap tarkibidagi funksional roli misollar asosida ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy terminologiyaning rivojlanishi va o‘zbek tilining leksik-grammatik tizimi boyishiga xizmat qilishini tasdiqlaydi. Ushbu maqola tilshunoslik, terminologiya va iqtisodiy kommunikatsiya sohalarida ilmiy tadqiqotlar uchun muhim ahamiyatga ega.