RANG BILDIRUVCHI SIFATLARNING LINGVISTIK VA LINGVOMADANIY ASOSLARI. (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur ish rang bildiruvchi sifatlarning lingvistik va lingvomadaniy asoslarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda rang sifatlarining til tizimidagi o‘rni, ularning semantik xususiyatlari, leksikgrammatik imkoniyatlari hamda nutqdagi funksional qo‘llanilishi yoritiladi. Shuningdek, rang bildiruvchi sifatlarning milliy tafakkur, madaniyat, urf-odat va an’analar bilan bog‘liqligi lingvomadaniy jihatdan izohlanadi. Rang nomlarining xalq mentaliteti, ramziy ma’nolari va madaniy kod sifatidagi ahamiyati misollar asosida ochib beriladi. Turli ranglarning ijobiy yoki salbiy konnotatsiyaga ega bo‘lishi, ularning badiiy matn, frazeologiya va xalq og‘zaki ijodidagi o‘rni alohida tahlil qilinadi. Ushbu ish tilshunoslik, lingvomadaniyatshunoslik va filologiya yo‘nalishlarida tahsil olayotgan talabalar hamda tadqiqotchilar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.