O‘ZBEK JADID DRAMALARIDA SO‘ZLASHUV NUTQIGA XOS BO‘LGAN LUG‘AVIY BIRLIKLAR. (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek jadid dramalarida so‘zlashuv nutqiga xos bo‘lgan lug‘aviy birliklarning qo‘llanilishi, ularning stilistik va badiiy vazifalari tahlil qilinadi. Behbudiy, Hamza, Qodiriy kabi jadid dramaturglari asarlarida uchraydigan sodda, xalqona, emotsional-ekspressiv, diniy-dunyoviy va lahjaviy leksik birliklarning dramatik matnni jonlantirishdagi o‘rni ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqotda so‘zlashuv leksikasining dialog qurilishi, personaj xarakterining ochilishi hamda ijtimoiy muhitni aks ettirishdagi roli ko‘rsatib beriladi.