XORAZM VOHASINING BRONZA VA ILK TEMIR DAVRI: TARIXIY-GEOGRAFIK VA MANBASHUNOSLIK ASOSLARI. (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur tadqiqot Xorazm vohasi ning bronza va ilk temir davridagi tarixiy-geografik sharoiti hamda manbashunoslik asoslarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Ishda hududning tabiiy muhit xususiyatlari, xususan, Amudaryo havzasining qadimgi aholi hayotiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, Bronza davri va Ilk temir davri ga oid arxeologik topilmalar, yozma manbalar hamda ilmiy tadqiqotlar asosida hududning ijtimoiy-iqtisodiy va madaniy rivojlanish jarayonlari yoritiladi. Tadqiqotda Avesto kabi muhim yozma manbalar ham tahlil qilinib, ularning tarixiy ahamiyati ochib beriladi. Natijada Xorazm vohasining qadimgi davrlardagi o‘rni va rivojlanish xususiyatlari ilmiy asosda umumlashtiriladi.