AVTOMOBIL SHINASI BOZORIDA IMPORT OʻRNINI BOSISH VA MAHALLIYLASHTIRISH ISTIQBOLLARI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur ilmiy tezisda Oʻzbekiston Respublikasida avtomobil shinalari bozorining joriy holati, import hajmlari dinamikasi, ichki ishlab chiqarish salohiyati va talab-taklif nisbati kompleks tahlil qilingan. Tadqiqot natijalariga koʻra, shinalarga boʻlgan ichki ehtiyojning asosiy qismi import hisobiga qoplanayotgani, shu bilan birga mavjud ishlab chiqarish quvvatlaridan toʻliq foydalanilmayotgani aniqlangan. Shuningdek, import va mahalliy mahsulotlar narxlari oʻrtasidagi farq mahalliy ishlab chiqarishni kengaytirish uchun iqtisodiy asos mavjudligini koʻrsatadi. Xorijiy tajriba asosida shina chiqindilarini qayta ishlash va utilizatsiya qilish tizimlarining samaradorligi oʻrganilib, mazkur yoʻnalishda milliy amaliyotni takomillashtirish zarurligi asoslab berilgan.