DEMENSIYA (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Demensiya – bu kognitiv funksiyalarning progressiv ravishda yomonlashuvi bilan tavsiflanadigan neyrodegenerativ kasalliklar guruhidir. U xotira, fikrlash, til va xulq-atvorda sezilarli buzilishlarga olib keladi, bu esa shaxsning kundalik hayot faoliyatiga jiddiy ta'sir ko'rsatadi. Ushbu maqola demensiyaning etiologiyasi, patogenezi, diagnostikasi va zamonaviy davolash yondashuvlarini chuqur tahlil qiladi. Shuningdek, O'zbekistonda demensiyaning tarqalishi va uning jamiyatga ta'siri masalalari ko'rib chiqiladi. Tadqiqot demensiya bilan bog'liq muammolarni hal qilishda profilaktika va erta aralashuvning ahamiyatini ta'kidlaydi.