ITALIYA VA O'ZBEKISTON MAQOL-MATALLARIDA IJTIMOIY QADRIYATLAR, AXLOQIY ME'YORLAR VA KONSEPTLARNING LINGVOKULTUROLOGIK O'RNI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Mazkur maqolada Italiya va O zbekiston maqol-matallarida aks etgan ijtimoiy qadriyatlar, axloqiy me yorlar hamda konseptlarning lingvokulturologik xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot Lingvokulturologiya va Paremiologiya doirasida olib borilib, maqol va matallarning milliy dunyoqarashni ifodalovchi muhim til birliklari ekanligi asoslab beriladi. Maqolada har ikki xalq madaniyatida uchraydigan asosiy konseptlar  oila, mehnat, hurmat, erkinlik, vaqt va taqdir kabi tushunchalar semantik va pragmatik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko ra, o zbek maqollarida jamoaviylik, ijtimoiy tartib va an anaviy axloqiy qadriyatlar ustuvorligi aniqlangan bo lsa, italyan maqollarida individualizm, pragmatiklik va estetik-emotsional yondashuv kuchliroq namoyon bo lishi isbotlangan. Shuningdek, maqolda Semantika va Pragmatika yondashuvlari asosida maqol-matallarning ichki tuzilishi, funksional xususiyatlari va kommunikativ roli yoritilgan. Tadqiqot natijalari til va madaniyat o rtasidagi o zaro bog liqlikni chuqurroq anglashga xizmat qiladi hamda madaniyatlararo kommunikatsiya va tarjima nazariyasida muhim ilmiy ahamiyat kasb etadi.