Y₃AL₅O₁₂ ASOSIDAGI FUNKSIONAL VA SEGNETOELEKTRIK KOMPOZIT MATERIALLAR (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Ushbu maqolada yttriy-alyuminiy granati — Y₃Al₅O₁₂, ya’ni YAG asosidagi funksional va segnetoelektrik kompozit materiallarning tuzilishi, sintez usullari hamda fizik xossalari qisqacha tahlil qilindi. YAG sof holatda klassik segnetoelektrik material emas, chunki u markaziy simmetriyali kubik granat tuzilishga ega. Biroq YAG nanostrukturali holatda yoki TiO₂, niobat, tantalat va boshqa segnetoelektrik fazalar bilan kompozit hosil qilganda yangi optik, dielektrik va fotokatalitik xossalarni namoyon qilishi mumkin. YAGning yuqori termik barqarorligi, kimyoviy chidamliligi va optik shaffofligi uni funksional kompozitlar uchun istiqbolli matritsa sifatida ko‘rsatadi.