XITOZAN ASOSIDAGI KLINIK TADQIQOTLARNING TIZIMLI TAHLILI: 25 YILLIK DAVR (2000–2025) BO‘YICHA DALILLI SHARH (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2026)
Xitozan – xitindan olinadigan tabiiy biopolimer bo‘lib, o‘zining biomoslashuvchanligi, biologik parchalanuvchanligi, gemostatik (qon to‘xtatuvchi), antimikrob va immunomodulyator xususiyatlari sababli zamonaviy tibbiyotda keng o‘rganilmoqda. So‘nggi 25 yil ichida xitozan ustida ko‘plab eksperimental ishlar bajarilgan bo‘lsa-da, aynan inson ishtirokidagi klinik sinovlarning tizimli tahlili juda kam uchraydi. Ushbu tezisning maqsadi – 2000–2025-yillar oralig‘ida xitozan va uning hosilalarini qo‘llagan holda o‘tkazilgan barcha asosiy klinik tadqiqotlarni (randomizatsiyalangan nazoratli tadqiqotlar – RNQT, kogort tadqiqotlari, meta-tahlillar) tizimli tahlil qilish; ularning samaradorligi, xavfsizligi va asosiy qo‘llanish sohalarini baholash.