IBN XALDUN FALSAFASIDA ASABIYYA NAZARIYASI VA UNING IJTIMOIY-FALSAFIY TALQINI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Ushbu maqolada Ibn Xaldunning tarixiy metodologiyasi va uning “umron” nazariyasining shakllanishi falsafiy va tarixiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Ayniqsa, tarixiy xabarlarning ishonchliligini tekshirish mezonlari hamda ularning ijtimoiy va madaniy sharoitlarga mos kelishi masalasiga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqotda Ibn Xaldun yondashuvi tarixshunoslikni subyektiv rivoyatlardan chiqarib, uni jamiyat qonuniyatlariga asoslangan ob’ektiv fan darajasiga ko‘targani ta’kidlanadi. Xulosa qismida esa Ibn Xaldun g‘oyalari Sharq tafakkuri va G‘arb tarix falsafasi o‘rtasidagi nazariy ko‘prik sifatida baholanadi.