RADIOAKTIV CHIQINDILARNI HISOBINI YURITISH VA UTILIZATSIYA QILISH MASALALARI (KELAJAK SARI YANGI O’ZBEKISTON: ILM-FAN, TEXNOLOGIYA VA TA’LIM, 2025)
Mazkur maqolada radioaktiv chiqindilarni hisobini yuritish, ularning xavfsiz saqlanishi va utilizatsiya qilinishi bilan bog‘liq dolzarb masalalar tahlil qilinadi. Radioaktiv chiqindilar — tarkibida yuqori darajadagi radiatsiya tarqatuvchi radionuklidlar mavjud bo‘lgan va qayta foydalanishga yaroqsiz moddalar bo‘lib, ularning to‘g‘ri boshqarilmasligi inson salomatligiga, ekologik tizimlarga hamda transchegaraviy xavfsizlikka jiddiy tahdid tug‘diradi. Maqolada xalqaro talablarda, xususan, Xalqaro atom energiyasi agentligi (IAEA)  standartlari va Qo‘shma konventsiya normalarida belgilangan hisob yuritish, monitoring va utilizatsiya mexanizmlari o‘rganiladi hamda ular O‘zbekiston milliy qonunchiligi bilan taqqoslanadi. Radioaktiv chiqindilarni inventarizatsiya qilishdagi mavjud kamchiliklar, infratuzilmaviy yetishmovchilik, moliyalashtirish va kadrlar masalalari alohida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqilib, chiqindilarni boshqarish tizimini takomillashtirishning ustuvor yo‘nalishlari ko‘rsatiladi.