YURAK YETISHMOVCHILIGINING BAZI ALOMATLARI. YURAK YETISHMOVCHILIGINI ZAMONAVIY DAVOLASH USULI. YURAKNI QAYTA SINXRONLASH TERAPIYASI (CRT). - Gʻaybullayev Azizxon Abduvohid oʻgʻli; Abdug’aniyev Bekzod Abduvali o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda yurak yetishmovchiligining asosiy klinik belgilari, kasallikning rivojlanish mexanizmlari, xavflilik darajasi hamda bemorlarda uchraydigan o‘zgarishlarning patofiziologik asoslari yoritilgan. Nafas qisishi, charchoq, shish, ortopnea, paroksizmal tungi dispnoe, yo‘tal, vazn ortishi va kardiyak astma kabi simptomlarning kelib chiqish sabablari ilmiy dalillar asosida izohlangan. Shuningdek, yurak yetishmovchiligini zamonaviy davolash usullaridan biri — yurakni qayta sinxronlashtirish terapiyasi (CRT) ning mohiyati, ishlash mexanizmi, klinik qo‘llanilishi, samaradorligi va qo‘llanishdagi cheklovlari batafsil bayon qilingan. Tadqiqotda CRT terapiyasining yurak faoliyatini yaxshilash, qorinchalar desinxronligini kamaytirish va bemor hayot sifatini oshirishdagi ahamiyati ilmiy adabiyotlar asosida asoslab berilgan.