INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI FE’LLARNING GAPLARDAGI ISHLATILINISH STRUKTURALARI VA TURLARI - Fozilova Maftuna; Sobirov Otabek Qodirovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi fe’llarning gapdagi vazifalari, ularning struktural jihatdan tashkil topishi hamda turli grammatik vaziyatlarda qo‘llanish xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Har ikki tilning morfologik tizimi o‘ziga xos bo‘lgani uchun fe’llarning zamon, mayl, nisbat, ko‘plik hamda bog‘lanish shakllari ham farqlanadi. Tadqiqotda ingliz tilidagi analitik fe’l shakllari va o‘zbek tilidagi sintetik fe’l tizimi o‘rtasidagi farqlar aniq misollar yordamida o‘rganildi. Shuningdek, fe’llarning gap mazmunini shakllantirishdagi o‘rni, ularning sintaktik bo‘lak sifatidagi funksiyalari va pragmatik ta’siri tahlil etildi. Maqola til o‘rganuvchilarga, tarjimonlarga va ingliz-o‘zbek qiyosiy tilshunosligi bilan shug‘ullanuvchi tadqiqotchilarga amaliy yordam berishi mumkin.