ENERGETIK TIZIMLARDA AVARIYA HOLATLARINI OLDINDAN ANIQLASH ALGORITMLARI - Tolipova Surayyo Baxodirovna; Mamadjonov Jasurbek Farhodjon o'g'li; Kamolov Jamshid Rashid o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada elektr energetik tizimlarda avariya holatlarini oldindan aniqlashning zamonaviy algoritmlari va usullari tahlil qilinadi. Energetik tizimlarning murakkabligi, yuklarning ortib borishi va qayta tiklanuvchi energiya manbalarining o‘sib borayotgan ulushi tizim barqarorligini saqlash va keng ko‘lamli avariyalarning oldini olish uchun samarali diagnostika va prognozlashtirish algoritmlarini talab qilmoqda. Maqolada statistik tahlil, signallarni qayta ishlash, sun’iy intellekt va mashina o‘rganish (ML) asosida ishlaydigan avariyalarni erta aniqlash tizimlari ko‘rib chiqiladi.