TIBBIY VA BIOLOGIK FIZIKA FANINI INTEGRATSION TA’LIM ASOSIDA O‘QITISHNING NAZARIY-METODIK ASOSLARI - Safarova R. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Maqolada tibbiy va biologik fizika fanini integratsion yondashuv asosida o‘qitishning nazariy-metodik asoslari tahlil qilinadi. Biotibbiy fizika fundamental fizika, biologiya va klinik fanlar o‘rtasidagi ko‘prik sifatida qaraladi hamda bo‘lajak shifokor va biotibbiyot muhandislarida kasbiy kompetensiyalarni shakllantirishdagi o‘rni asoslanadi. Tadqiqot Qurbonova N.I., Kurbonova N.I., Usmonov S.A. va xorijiy mualliflar (T. Woodin va boshqalar)ning fizikani biologiya va tibbiyot bilan integrativ o‘qitishga oid ilmiy ishlariga tayangan holda amalga oshirilgan. Integratsion ta’limni joriy etishning konseptual modeli, modulli bloklar (“Yurak-qon tomir tizimi biofizikasi”, “Nafas olish tizimining fizik asoslari”, “Bioelektrik jarayonlar” va boshqalar), klinik keyslar, raqamli simulyatsiyalar va didaktik o‘yinlar asosida qurilgan metodik tizim taklif etiladi. Natijalar bo‘yicha talabalarda nazariy, amaliy-klinik, tadqiqot va raqamli kompetensiyalarni birgalikda rivojlantirish imkoniyati yoritiladi. Maqola yakunida integratsion ta’limni rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilgan.