ZIRK (BARBARIS) O’SIMLIGINING BIO-EKOLOGIK XUSUSIYATLARI VA FARMASEVTIKADA QO’LLANILISHI - Xakimova Feruzaxon Yagarbekovna; Mamatyusupov Azamatjon Shodmonovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Anotatsiya: Zirk (barabaris) — farmasevtik sohada turli preparatlar va dori vositalarini ishlab chiqarishda ishlatiladigan muhim tabiiy va sintetik komponentlardan biridir. Uning kimyoviy barqarorligi, biologik faol moddalarni himoya qilish qobiliyati hamda farmakokinetik parametrlarni yaxshilash xususiyatlari dori vositalarining samaradorligini oshirishga yordam beradi. Zirk ko‘pincha kapsulalar, tabletkalar, yarim suyuq preparatlar va maxsus farmatsevtik materiallarda stabilizator, to‘ldiruvchi va farmakologik vosita sifatida qo‘llaniladi. Shu bilan birga, uning bioaktivligi va toksikologik xavfsizligi zamonaviy farmatsevtikada muhim tadqiqot obyekti hisoblanadi.