DISSIPATIV CHIZIQLI BO‘LMAGAN MEXANIK TIZIMLARDA MURAKKAB DINAMIK JARAYONLARNI MODELLASHTIRISH VA TAHLIL QILISH - Turayev Qahramon Nortojiyevich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqola chiziqli bo‘lmagan va dissipativ mexanik tizimlarning murakkab dinamik xatti-harakatlarini chuqur o‘rganadi. Energiyaning so‘nishi, limit sikllar, bifurkatsiya va xaotik rejimlar nazariy, analitik va numerik yondashuvlar yordamida tahlil qilinadi. Dissipativ nolinear osilatorlar (Duffing, Van-der-Pol, Rayleigh) va ko‘p erkinlik darajali tizimlar misolida barqarorlik, rezonans, limit sikllar va fazoviy strukturalar batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, amaliy sohalarda dissipativ nolinear tizimlarni modellashtirish va barqaror ishlashini ta’minlashga oid tavsiyalar beriladi.