MIKROKREDITLASH ORQALI KAMBAG‘ALLIKNI QISQARTIRISH MEXANIZMLARI - Shakirova Shaxzoda Ibroximxo'ja qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur tezisda mikrokreditlash tizimining kambag‘allikni kamaytirishdagi roli va mexanizmlari yoritilgan. Mikrokreditlash – kichik miqdordagi moliyaviy resurslarni past daromadli aholi qatlamiga berish orqali ularning tadbirkorlik faoliyatini rag‘batlantirish, daromad manbalarini kengaytirish va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi. Dunyo tajribasi shuni ko‘rsatadiki, mikrokredit dasturlari, ayniqsa, ayollar va yoshlar uchun o‘zini-o‘zi band qilish imkoniyatini yaratib, iqtisodiy faollikni oshiradi. O‘zbekistonda ham mikrokreditlash davlat ijtimoiy siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, kambag‘allikni qisqartirish milliy strategiyasida alohida o‘rin egallaydi. Ushbu mexanizm nafaqat moliyaviy yordam berish, balki moliyaviy savodxonlikni oshirish, kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash hamda barqaror iqtisodiy rivojlanishga ko‘maklashadi.