O’ZBEKISTON BANK XIZMATLARI BOZORIDA RAQOBAT MUHITINI YAXSHILASH YO’LLARI - Shohnur Vaxobjon o'g'li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Bugungi kunda O‘zbekiston iqtisodiyotining barqaror rivojlanishida bank-moliya tizimi hal qiluvchi o‘rin tutmoqda. Ayniqsa, so‘nggi yillarda bank xizmatlari bozorini liberallashtirish, xorijiy investitsiyalarni jalb qilish, davlat banklarini xususiylashtirish va moliyaviy xizmatlar ko‘lamini kengaytirish yo‘nalishida muhim qadamlar tashlanmoqda. Biroq raqobat muhitining shakllanishi va mustahkamlanishi hanuzgacha murakkab va izchil yondashuvni talab qilmoqda. Ma’lumki, raqobat mavjud bo‘lmagan sharoitda xizmatlar sifati pasayadi, takliflar bir-xillashadi va innovatsion yondashuvlar sustlashadi. Shu bois bank xizmatlari bozorida sog‘lom raqobatni shakllantirish muhim ustuvorliklardan biri sifatida qaralmoqda. Mamlakatimizda faoliyat yuritayotgan banklarning aksariyat qismi davlat ishtirokidagi moliyaviy institutlar bo‘lib, ularning umumiy aktivlardagi ulushi yuqori darajada qolmoqda. Bu esa xususiy sektor vakillarining faoliyatini cheklab, teng sharoitdagi raqobatni zaiflashtiradi. Yirik davlat banklari tomonidan imtiyozli kredit siyosati yuritilishi, ularning infratuzilmasi va kapitali yuqoriligi, kichik va o‘rta banklarga nisbatan ustunlik yaratadi. Bu kabi holatlar natijasida banklararo raqobat shakllanmaydi, xizmatlar sifati va mijozlarga yo‘naltirilgan yondashuv rivojlanmaydi.