INVESTITSION KREDITLAR VOSITASIDA BIZNES LOYIHALARINI MOLIYALASHTIRISHNI SAMARALI TASHKIL ETISH (TIJORAT BANKLARI MISOLIDA) - Turdiyeva Iroda Asliddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Investitsion kreditlar orqali biznes loyihalarini moliyalashtirish samarali tashkil etish O‘zbekistonning tijorat banklarining rivojlanishida muhim o‘rin tutadi. Bugungi kunda biznesni rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan moliyaviy resurslar ko‘plab tashkilotlar uchun katta muammo bo‘lib qolmoqda. O‘zbekiston iqtisodiyoti o‘zining barqaror o‘sishiga erishish uchun tijorat banklari orqali investitsion kreditlarni taqdim etish imkoniyatlarini kengaytirishi lozim. Tijorat banklari investitsion kreditlar taqdim etishda nafaqat moliyaviy manbalarni taqdim etish, balki risklarni boshqarish va strategik qarorlarni qabul qilishda muhim rol o‘ynaydi. Investitsion kreditlar, umumiy moliyaviy muhitni yaxshilash, yangi biznes loyihalarini amalga oshirish va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Tijorat banklari bu kreditlarni taqdim etishda, eng avvalo, o‘z mijozlarining biznes-qarorlarini to‘g‘ri baholash, ularning risklarini aniq aniqlash va biznes loyihasining iqtisodiy samaradorligini baholashlari zarur. Banklar uchun investitsion kreditlar ko‘pincha uzoq muddatli va yuqori risklarni o‘z ichiga olgan kreditlar bo‘lishi sababli, kredit shartlari aniq va shaffof bo‘lishi kerak. Banklarning moliyaviy barqarorligini ta’minlash va kreditlar bo‘yicha yuqori daromadlar olish uchun kredit siyosatini optimallashtirish juda muhimdir.