ISLOM BANKINING MAHSULOTLARINI JORIY ETISH MAHSULOTLARINI KENGAYTIRISH ISTIQBOLLARI - Sohibov Asilbek To‘lqinjon o‘gli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Islom bankinigi mahsulotlarini kengaytirish istiqbollari nafaqat iqtisodiy o‘sishni qo‘llab-quvvatlash, balki jamiyatda moliyaviy barqarorlikni ta’minlash va ijtimoiy adolatni kuchaytirishga xizmat qiladi. Islom banki tizimining o‘ziga xos xususiyati, foizga asoslanmagan moliyaviy xizmatlar taqdim etishdir, bu esa iqtisodiy adolatsizliklarni kamaytirish va moliyaviy tizimni yanada shaffof qilishga yordam beradi. Bu tizimda banklar mijozlar bilan faqatgina har ikkala tomonning manfaatlari va ehtiyojlarini hisobga olgan holda, xavf va foydani taqsimlashga intiladi. Shuningdek, Islom bankinigi tizimining kengayishiga moliyaviy texnologiyalar (FinTech)ning rivojlanishi ham ta’sir ko‘rsatmoqda. Mobil banking va internet-banking kabi texnologiyalar yordamida, mijozlarga bank xizmatlariga yanada qulay va tezkor kirish imkoniyati yaratilmoqda. Bu esa, ayniqsa, rivojlanayotgan mamlakatlarda, bank xizmatlariga kirish imkoniyati cheklangan aholi uchun muhim ahamiyatga ega.