INKLYUZIV TA’LIMNING MOHIYATI VA IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALAR UCHUN IJTIMOIY AHAMIYATI - Eshmamatova Setora; Hakimova Gulchiroy Saidovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv ta’lim zamonaviy ta’lim tizimining muhim yo’nalishlaridan biri bo’lib, u barcha bolalar uchun teng imkoniyatlar yaratishga qaratilgan ta’lim shaklidir. Bu ta’lim shakli, ayniqsa imkoniyati cheklangan bolalar uchun katta ahamiyatga ega bo‘lib, ularning jamiyatga to‘liq qo‘shilishlari, shaxs sifatida rivojlanishlari va o‘z qobiliyatlarini namoyon etishlari uchun poydevor bo‘lib xizmat qiladi. Inklyuziv ta’limning mohiyati shundaki, u bolalarni turli xil ijtimoiy, psixologik va jismoniy to‘siqlardan xoli sharoitda, bir xil ta’lim muhitida o‘qitishni ta’minlaydi. Bu ta’lim shakli farzandlarning individual ehtiyojlarini hisobga olgan holda, ularning o‘qish jarayoniga erkin va samarali qatnashishlariga imkon beradi.