O‘ZBEKISTON BANK XIZMATLARI BOZORIDA RAQOBAT MUHITINI YAXSHILASH YO‘LLARI - Narzullayev Shohnur Vaxobjon o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida bank xizmatlari bozorining rivojlanish holati, mavjud muammolar va raqobat muhitini shakllantirish bo‘yicha dolzarb masalalar atroflicha tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda mamlakatda moliyaviy sektorni liberallashtirish, banklarning texnologik imkoniyatlarini kengaytirish, xorijiy investitsiyalarni jalb qilish hamda raqamli bank xizmatlarini rivojlantirishga qaratilgan bir qator islohotlar amalga oshirilmoqda. Biroq, banklararo raqobatning yetarli darajada shakllanmaganligi, davlat ulushining yuqoriligi, moliyaviy xizmatlarning sifatsizligi va takliflar xilma-xilligining cheklangani kabi muammolar mavjudligini ko‘rsatmoqda. Maqolada ana shu muammolarning tub sabablari aniqlanib, ularni bartaraf etish bo‘yicha takliflar ishlab chiqiladi. Jumladan, davlat banklarining xususiylashtirilishi, raqobatni rag‘batlantiruvchi mexanizmlarning yaratilishi, moliyaviy savodxonlikni oshirish va raqamli texnologiyalarni keng joriy etish orqali sog‘lom raqobat muhitini shakllantirish masalalari alohida yoritilgan. Maqola yakunida bank xizmatlari bozorini yanada ochiq, innovatsion va mijozga yo‘naltirilgan tizim sifatida rivojlantirish bo‘yicha amaliy takliflar bildirilgan