INKLYUZIV TA’LIMGA JALB ETILGAN O‘QUVCHILAR HAYOT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH - DOLZARB MASALA SIFATIDA - Eshmamatova Setora; Vohidova Sayyora Maxmudjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Inklyuziv taʼlim joriy etilishi bilan birga, taʼlim muassasalarida turli imkoniyatlarga ega bo‘lgan o‘quvchilar birgalikda taʼlim olmoqdalar. Bu taʼlim tizimining asosiy tamoyili har bir bolaning individual xususiyatlari va ehtiyojlarini inobatga olib, ularga teng sharoitlarda bilim berishdir. Biroq, inklyuziv taʼlimga jalb etilgan o‘quvchilar hayot xavfsizligini taʼminlash katta dolzarb masalalardan biri sifatida qaraladi. Asosan o‘rganish jarayonida bu bolalar ko‘pincha jismoniy, psixologik yoki sezgirlik jihatidan maxsus ehtiyojga ega bo‘lishlari mumkin. Shu bois, ularning xavfsizligi uchun zarur chora-tadbirlarni amalga oshirish muhim ahamiyat kasb etadi.