ENERGIYA SAMARADORLIGI PARADOKSLARI: TEJASH ORQALI KO’PROQ FOYDALANISHNING ILMIY ILDIZLARI VA YECHIMLARI - Jangbayeva Muhabbat Tangribergenovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Energiya samaradorligi — global miqyosdagi barqaror rivojlanish strategiyalarining asosiy ustunlaridan biri sifatida keng e’tirof etilgan tushunchadir. Biroq, ushbu ilmiy-texnologik yutuqning o’ziga xos kontraintuitiv aks ta’siri mavjud bo’lib, bu hodisa ilmiy adabiyotlarda "Jevons paradoksi" yoki "rebound effekti" nomi bilan mashhurdir. Mazkur maqola energiya samaradorligining kutilmagan natijalari – ya’ni energiya iste’molining oshishiga olib kelishi mumkin bo’lgan holatlarning fundamental ilmiy, iqtisodiy va xulq-atvor psixologiyasi ildizlarini chuqur tahlil qiladi. U Jevons paradoksining mikro- va makrodarajadagi mexanizmlarini yoritib, uning zamonaviy iqtisodiyotlar va ekologik barqarorlik uchun yuzaga keltirayotgan murakkab oqibatlarini o’rganadi. Nihoyat, ushbu paradoksni bartaraf etishga qaratilgan kompleks yechimlar, jumladan, iqtisodiy siyosat, texnologik intervensiyalar va xulq-atvorga oid strategiyalarni taklif etadi.