ALFONSE DODENING SO‘NGGI SABOQ HIKOYASI VA SHUKUR XOLMIRZAYEV KO’K DENGIZ HIKOYALARIDA TIL VA MILLAT TAQDIRI - Norboyeva Vazira Umid qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Har bir xalqning taqdiri, u qanchalik taraqqiy etgan, qanchalik tarixiy sinovlarni bosib o‘tganidan qat’i nazar, eng avvalo o‘z ona tiliga bo‘lgan munosabati orqali ifodalanadi. Til – bu millat yuragi, xalq ruhi, tarixiy xotirasi va madaniyatining eng muhim ko‘zgusidir. Alfonse Dode “So‘nggi saboq” hikoyasi hamda Shukur Xolmirzayevning “Ko‘k dengiz hikoyalari” asarlarining ruhiga chuqur kirib, undagi til va millat, milliy o‘zlik, xalqning o‘z taqdiri bilan bog‘liq kechinmalari haqida so‘z yuritish bularning hayotiy ahamiyatini yanada yorqinroq namoyon qiladi. Ushbu asarlarni tahlil qilish orqali til masalasi faqatgina muloqot vositasi emas, balki xalqning mustaqilligi, o‘zligini saqlab qolish, milliy g‘urur va eng asosiysi ertangi kun uchun kurashda asosiy kuch ekanini ko‘ramiz.