TURLI MADANIYATLARDA QAYNONALAR HAQIDAGI IJTIMOIY TASSAVURLAR - Ergasheva Dilafruz Oybek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Har bir xalqning oilaviy tuzilmasi, undagi rollar va munosabatlar tizimi o‘ziga xos madaniy qadriyatlarga asoslanadi. Shu nuqtai nazardan qaynona obrazi ko‘plab jamiyatlarda muhim ijtimoiy ramz sifatida shakllanib, oilaviy hayotning ajralmas elementiga aylangan. U ko‘pincha oilaviy tajriba va donolik timsoli, avlodlar o‘rtasidagi bog‘lovchi halqa sifatida e’tirof etiladi, biroq ayrim hollarda kelin–qaynona o‘rtasidagi tarbiyaviy yoki maishiy kelishmovchiliklar sababli ziddiyat manbai sifatida ham talqin qilinadi. An’anaviy oilalarda esa qaynonaning mavqei odatda yuqori bo‘lib, u oilaning boshqaruvchisi, kelinning moslashuvi va tarbiyasiga mas’ul shaxs sifatida qaraladi. Dunyoning turli mintaqalarida, jumladan Sharq, G‘arb va Afrika jamiyatlarida qaynonalarning mavqei, kelin–qaynona munosabatlarida shakllangan me’yorlar, avlodlararo ziddiyatlarning madaniy ildizlari hamda bunday holatlarni yumshatish strategiyalari bir-biridan sezilarli darajada farqlanadi. Ushbu tadqiqot mazkur farqlarni o‘rganish orqali qaynonalarga oid ijtimoiy tasavvurlarni madaniyatlararo nuqtai nazardan tahlil qiladi hamda ularning shakllanishiga ta’sir ko‘rsatgan tarixiy, ijtimoiy va an’anaviy omillarni yoritadi.