CHAQIRIQQACHA YOSHLARNING SOG‘LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISHDA HARBIY TAYYORGARLIK MASHG‘ULOTLARINING O‘RNI - Umarov Ismoiljon Olimjonovich; Jumaboyev Doniyorjon Gʻiyosiddin oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur maqolada chaqiriqqacha yoshlarning sog‘lom turmush tarzini shakllantirish jarayonida harbiy tayyorgarlik mashg‘ulotlarining pedagogik, fiziologik va psixologik ahamiyati ilmiy-metodologik yondashuvlar asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda harbiy-jismoniy tayyorgarlikning yosh organizmning funksional rivojlanishiga ta’siri, sog‘lom turmush tarzi kompetensiyalarini shakllantirishdagi roli hamda muntazam mashg‘ulotlarning ruhiy barqarorlik, intizom, motivatsiya va ijtimoiy moslashuvga ko‘rsatadigan ijobiy ta’sirlari ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada harbiy-amaliy mashqlar, jismoniy chiniqtirish elementlari, taktik harakatlar, stressga bardoshlilikni oshirish metodlari va xavfsizlik madaniyatini shakllantirish bo‘yicha treninglarning sog‘lom turmush tarziga integratsiyasi yoritiladi. Shuningdek, sog‘lom hayot faoliyatini ta’minlashga qaratilgan sifat ko‘rsatkichlari — aerob imkoniyat, mushak kuchi, koordinatsiya, yurak-qon tomir tizimi faoliyati va psixofiziologik tayyorgarlik darajasi bo‘yicha o‘zgarishlar ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari harbiy tayyorgarlik mashg‘ulotlari chaqiriqqacha yoshlar orasida sog‘lom turmush tarzi motivatsiyasini kuchaytirishi, jismoniy faollik madaniyatini shakllantirishi va ularning ma’naviy-ruhiy barqarorligini mustahkamlashi orqali jamiyatning salomatlik salohiyatini yuksaltirishda muhim omil ekanligini ko‘rsatadi.