PNEVMONIYA BILAN KASALLANGAN ERTA YOSHLI BOLALARDA GEMOSTAZ TIZIMINI BOSHQARUVCHI GENELARNING ROLI - Bobomuratov T.A.; Fayziyev N.N. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Maqolada bolalarda pvevmoniya kursining xususiyatlarini, gemostaz tizimidagi o‘zgarishlar, turli yallig‘lanish kasalliklarida genetik polimorfizmning xususiyatlarini o‘rganish haqida ma’lumotlar keltirilgan. O‘pkalarda o‘tkir yallig‘lanish jarayoni ularning metabolik funktsiyasining buzilishiga olib kelib, o‘pka gemostaz tizimining muvozanatini buzadi. Pvevmoniya bilan kasallangan bolalarda laboratoriya va instrumental tekshiruv natijalariga ko‘ra gemostaz tizimida sezilarli o‘zgarishlar aniqlandi.