ZUBTURUM (PLANTAGO MAJOR L.) NING FARMATSEVTIKA SANOATIDA QO’LANISHI - Asqarova Marjona O‘ktamali qizi; Mamatyusupov Azamatjon Shodmonovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
ANOTATSIYA: Ushbu maqolada Zubturum (Plantago major) o‘simligining morfologik tuzilishi, tarqalish hududlari, kimyoviy tarkibi hamda xalq tabobatidagi shifobaxsh ahamiyati haqida so‘z yuritiladi. Zubturum barglari tarkibida polisaxaridlar, flavonoidlar, C vitamini, karotin va fitonsid moddalarning ko‘pligi uning yallig‘lanishga qarshi, qon to‘xtatuvchi va yara bitkazuvchi xususiyatlarin belgilaydi Tadqiqotlar natijasida o‘simlikning farmakologik ahamiyati va uni tibbiyotda, kosmetologiyada hamda ekologik tozalovchi vosita sifatida qo‘llash imkoniyatlari yoritilgan.